İlk olarak proficiency exam ile ilgili küçük bir bilgi vererek başlayalım ingilizce öğrenmeye :) Proficiency exam ülkemizde bir çok üniversitede yapılmakta ve amacı üniversitenin hazırlık yılını atlayacak öğrencileri belirlemektir. Sınav sistemi her üniversitede değişmektedir ancak genel olarak listening,reading,writing ve speaking bölümlerinden oluşur ve sizin ingilizce dinleme,okuma,yazma ve konuşma kabiliyetlerinizi ölçer.Puan sistemi her üniversiteye göre değişir. Bazı üniversiteler hazırlık atlamanız için 60 almanızı yeterli görürken bazıları 70'i uygun görür. Bu sınav ile ilgili ayrıntılı bilgiyi üniversitenizin web sitesinden ulaşabiliriniz.
Neden pat diye hazırlık atlama sınavından başladığımı merak edenleriniz olmuştur, benim küçük bir hikayemle ilgili aslında. Ama işin en önemli kısmı ise bu hikaye liseli üniversite aday adaylarını, üniversite için sınava girip rahatladığını düşünen bütün üniversite adaylarını ilgilendiriyor. Şöyle kısa bir özet geçeyim çok uzatmadan;
Dört yıllık lise hayatımda yabancı dili ingilizce ağırlıklı bir eğitim aldım. Bu eğitimi alırken gerçekten ingilizce öğrendiğimi düşünüyordum ama ne yazık ki yanılmışım. Yanıldığımı ise çok geç fark ettim. Ygs ve Lys sınavlarını atlatmış tercihlerimi yapmıştım. Tabi hangi üniversitelerin hazılık yılının zorunlu olduğunu tercihleri yapma esnasında araştırıp öğrendim ancak bu sınavların kolay olacağını düşünmüştüm hep. Sonuçta ben dört yıl boyunca sağlam ingilizce eğitimi almıştım ya..Tercihlerin açıklandığı gün tabiki mutluluk içindeydim çünkü yoğun bir yılın sonunda bir üniversiteye ve daha da güzeli istediğim bölümde, istediğim üniversiteye yerleşme şansım olmuştu. O zamanda dank etmedi bana gerçekler.Ancak üniversitemin hazırlık atlama sınavına girdiğimde, ingilizce ile alakalı bütün bilgimin aslında bir hiç olduğunu fark ettim. Tabi çok büyük bir hüsrandı. Dört yıl boyunca aldığım ingilizce eğitimim boşa gitmişti ve ben hazırlık yılını okumak zorundaydım. Bir yılımı boşa harcadığımı düşünerek kendime kızgın hazırlık sınıfına başladım ama hazırlık yılı gerçekten ingilizce öğrendiğim eğlenceli bir yıl oldu benim için.
Kısacası bu sınavı geçemeseniz bile bir yılımı kaybettim diye sakın üzülmeyin. Aksine sevinin çünkü ingilizceyi tam anlamıyla öğrenebileceğiniz bir yıl sizi bekliyor olacak ve inanın bana ingilizce öğrenmek çok eğlenceli.
Bir sonraki post'ta görüşmek üzere HOŞÇAKALINNN :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder